De pluktuin

Aan de rand van Uden aan de Hooistraat ben ik een groente-, (klein)fruit- en kruidentuin begonnen waar abonnees verse producten zo van de plant kunnen komen plukken. De Pluktuin werkt volgens het CSA model wat staat voor Community Supported Agriculture.

CSA betekent voor de abonnees dat zij een stukje eigen verantwoording hebben om voedsel te vergaren. U oogst immers alles zelf. Door deze manier van werken en doordat u het in Uden doet, verkleint u de veelgenoemde voetafdruk van uw voedsel. Het is dus goed voor het milieu. Bovendien is al het uitgangsmateriaal biologisch gecertificeerd.

Daarnaast wordt er met heel veel respect voor de bodem en het leven daarin geteeld en vanzelfsprekend zonder pesticide en kunstmest om zo veel mogelijk biodiversiteit te bevorderen.

Omdat mijn directe buur een gangbaar werkende boer is, wordt er een strook van 5 meter breed beplant met bomen en struiken. Deze strook dient als een soort muur en om vogels en insecten een plek te bieden. Ook worden er diverse vooral eetbare bloemen geplant tussen al het groenten en fruit zodat (wilde) bijen en andere insecten, maar ook alle abonnees er plezier van hebben.

Behalve het oogsten van al het lekkers uit de tuin is de Pluktuin ook zeker bedoeld om te relaxen en even tot rust te komen. Om even te gaan zitten, of om een rondje mee te schoffelen, hoef je echt geen abonnee te zijn.

De Pluktuin wordt ook een plek van educatie en voorlichting. Er worden 2 vakken in de tuin besteed aan oude en nieuwere groenten. Er worden proeverijen georganiseerd om deze groenten te proeven, maar ook om te kijken of deze soorten in de tuin blijven en om diverse wintervaste groenten te telen.

Dus als u nieuwsgierig bent geworden of zelfs abonnee wilt worden, stuur dan een mailtje naar [email protected] of nog leuker, kom langs.

Aanmelden