BoerInNatuur is een nieuwe boerderij midden in natuurgebied De Maashorst. De naam BoerInNatuur is letterlijk in de zin dat wij temidden van de natuur boeren, maar ook dat wij de natuur nodig hebben, ruimte bieden en gebruiken. Wij beheren zowel landbouw als natuurgronden, op relatief arme zandgrond. Ons doel is om met een hoge dierwelzijn en biodiversiteit, kwaliteitsvoeding te maken, op echt duurzame wijze.

Het bedrijfsplan omvat 2 delen; enerzijds biologische melkveehouderij met verzuiveling en afzet in lokale kring direct aan de consument. De andere helft is voedselbos, ofwel het gebruik van voedsel producerende bomen en struiken.

De melkveehouderij is kleinschalig met een maximum van 15 koeien. Het eerste doel van de koeien is om de bodem vruchtbaarder te maken, daarna om melk te geven. Pas op de derde plaats komt vlees, dat is meer een logisch gevolg dan een doel. Toen wij deze boerderij starten was het bodemleven nihil. Door het telen van gras, klaver en kruiden ontstaat er weer voeding voor de wormen. Pas als het bodemleven weer floreert, kunnen we de grond gebruiken voor het telen van groente. Tot die tijd eten de koeien het gras en de kruiden, en maken er waardevolle melk van. Om de koeien een goed leven te bieden mogen ze altijd naar buiten, kunnen ze in de schaduw van bomen liggen, houden ze hun horens, en overdag lopen de kalfjes bij de kudde. In de morgen melken wij, en maken daar dan yoghurt, boter, karnemelk, havermoutpap en kaas van. De consumenten bestellen deze en wij brengen deze naar afhaalpunten in de omgeving.

Om alle weides en akkers staan heggen, om de 25 meter. De heggen produceren schaduw, luwte, een rustplaats voor fauna, maar ook hazelnoten, appels, peren, duindoorn, walnoten, perzik en pruimen. Door de bomen en struiken gebruiken wij het zonlicht maximaal, zowel hoog als lager op de bodem. En onder de bodem wortelen deze bomen veel dieper waardoor water en mineralen uit diepe lagen omhoog gehaald worden. Vanuit de wortelzone rondom de bomen groeien schimmels het hele veld in, en vormen een verbinding tussen alle planten. Pas dan gaat de natuur het werk doen, en kan de boer gaan oogsten.

En we hebben voedselbossen, een ontwerp waarin we de meest productieve vorm van natuur imiteren. Met veel diversiteit, meer teeltlagen boven elkaar, weinig menselijk ingrijpen. De struiken staan te dicht op elkaar voor koeien, maar er past nog wel een mobiel kippenhok tussen door. De kippen eten de kruidlaag. Verder groeien er honingbessen, appelbessen, krenten, jostabessen, perzik, pawpaw, hazelnoten, tamme kastanje, schapenbes, moerbei, nashipeer en meer. Veel van de vruchten zijn vrij onbekend, en om ze te kunnen verkopen zullen we ze eerst moeten verwerken. We denken aan gedroogde producten zoals voedselbos muesli, wijn van honingbes, appelsap veredeld met dwergkwee en aronia, ijs van pawpaw en bloedperzik, veganistische kaas enz.

Zo te leven, te wonen en te werken is een feest! Wil je meedoen? Koop dan de producten van natuur-inclusieve boeren, en je maakt je eigen omgeving mooier.