De ijsheiligen zijn voorbij

En dat betekent dat zelfs de tomatenplantjes al naar buiten kunnen. Het was wel even spannend want de snij- en sperziebonen waren al een stukje boven de grond en er was nachtvorst, maar geluk gehad. De afgelopen 2 weken ben ik met de hulp van 2 vrijwilligers vooral bezig geweest met het poten van de preiplanten en gaten in de grond prikken met de pootstok, prei erin en niet dichtgooien. Zo krijg je een zo groot mogelijk stuk witte prei. Doordat het zo droog is, moest de grond eerst nat zijn voordat je een gat kreeg dat er ook bleef als je de pootstok terug trok. Maar alle 2500 zomerpreien zitten erin naast de bloemkool en de broccoli. Om en om zodat de koolwitjes en de uienvlieg worden misleidt. Ja ja als stadsboerin moet je ook listig zijn en hopen dat het effect heeft. Naast de aardappelen staan ook de knolselderij en bij de kruiden is voor abonnees al de selderij te oogsten. Het stukje kruidentuin is aangevuld met nieuwe kruiden zoals bronzen venkel, maggikruid, pepermunten en koriander. De basilicum komt in de kas.

Groenten, kruiden en fruit nieuws

De erwten en tuinbonen hebben al bloemen, de aardbeien zelfs al groene vruchten. Sommige sla is al oogstbaar en ook de radijs is te oogsten. De spinazie wil door de bijkruid-druk niet echt opschieten, er is wel genoeg voor een portie, maar je moet goed kijken. Als je heel voorzichtig oogst kun je al wat peterselie en bieslook meenemen. De rabarber staat er aan het begin van het veld mooi bij en is lekker.

De bijkruid-druk op de eerste 3000 m² is heel hoog (lijkt wel gezaaid 😉 ongelooflijk wat een Melde). Overigens is deze Tuimelde een vergeten groente die pas na de tweede wereldoorlog  vergeten werd en als spinazie gegeten kan worden. Meer wetenswaardigheden en recepten kun je ook vinden op https://mergenmetz.nl/tuin/groentesoorten/melde/

Recepten

Er is een nieuwe knop op de website waar recepten komen te staan met wat er aan groenten, fruit en kruiden te oogsten is in de tuin. Ze worden door vrijwilligers per mail opgestuurd en ik zet ze dan op de website. Ze zijn zelf gemaakt of goed gevonden op het internet, eventueel met eigen inbreng. Als je een lekker recept hebt kun je dat ook mailen, graag zelf (voeg er dan een foto bij, dat ziet er gelijk leuk uit).

Ander nieuws

Op het middenveld staat sinds kort een picknicktafel. Als het warm genoeg is, houden we daar pauze. Iedereen is daar welkom, wel de 1,5 meter afstand regel in de gaten houden natuurlijk. Overigens staat er naast de eerste personeelswagen een container met water en zeep ernaast om de handen te wassen.

Zoals al genoemd zijn er 2 vrijwilliger aan het helpen met planten en schoffelen als ze tijd en zin hebben. Heel gezellig en het scheelt natuurlijk in de hoeveelheid werk. Vorige week hebben we de aardbeienplantjes aan de voet met biologische vlas strooisel bedekt. Het vlas beschermt de bodem tegen de wind en zon waardoor de bodem beter vocht vasthoud. Zo kunnen de groenten, fruit en kruiden zich veel beter ontwikkelen en hebben ze minder last van droogte. Ook reflecteert vlas door zijn kleur het zonlicht en kleuren de aardbeien en tomaten van onderen sneller en beter. Het neemt 12 keer meer water op dan stro en is stofvrij.

Stof hebben we met deze droogte al genoeg. Het is een heel werk dat gesjouw met slangen en sproeiers om elk vak om de beurt van water te voorzien. Ga ik vorige week kijken hoe de nieuwe aanplant en de aardbeien erbij staan of ze weer water nodig hebben, zie ik tot mijn verbazing dat de grond klets nat is. Zo hebben wij gisteravond zo goed gesproeid? Nee dus, de buurboer sproeide sinds kort ook rechts naast de Pluktuin met een grote haspel die ook het aardbeienveld bereikt. Mazzel!