Er rijpt steeds meer

Oogst eind meiOndanks de droogte wordt er steeds meer oogstbaar op de Pluktuin. We  beregenen zo veel mogelijk. Gelukkig krijgen we daarbij zo af en toe ook hulp van de grote sproei installatie van de buren. Ze beregenen de achterste velden van de Pluktuin mee als ze in de buurt zijn met de katrol (bedankt daarvoor, scheelt veel werk voor mij). Gewassen groeien minder hard  stond op het NOS journaal, met uitzondering van het bijkruid vind ik, want dat blijft hard door groeien. Naast de rabarber (nog even) zijn de koolrabi, peulen en sugarsnaps oogstbaar. Ook meer kroppen sla komen op grote. De ijsbergsla is mooie kroppen aan het vormen en de andijvie moet nog even. Omdat de bessen rijpen en vogels dat ook merken, hebben we ze onder het net gezet. Wil toch wat overhouden voor mijn abonnees. De kolen groeien goed en ook de aardbeien hebben al rode vruchten, nog niet veel maar je kunt er al van snoepen. De foto hiernaast kreeg ik opgestuurd van een abonnee die me liet zien wat ze geoogst heeft. Er is nog meer te oogsten, behalve de radijsjes zijn de steeltjes en rucola ook te plukken.

De pasjes zijn binnen

ledenpasjeDe pasjes voor de abonnees zijn binnen. Handig in de portemonnee te stoppen omdat ze dezelfde grote hebben als een pinpasje. Op de achterkant zet ik het aantal abonnementen dat iemand heeft afgesloten en mijn handtekening. Er komen vaak mensen langs die geïnteresseerd zijn in een abonnement. Ik krijg ongeveer dezelfde vragen. Nog even uitleggen dus hoe het abonnement werkt.

Je kunt in 1 keer het hele seizoen betalen dat tot en met januari 2021 loopt of per maand. Maar dan doe je ook het hele of de rest (voorgaande maanden hoef je natuurlijk niet te betalen) van het seizoen mee. En nee, helaas kun je niet maandelijks opzeggen. De groenten hebben tijd nodig om te groeien. Dus plant, zaai of poot je minstens een maand tot 6 weken van te voren en meestal duurt het nog langer. Het kost ongeveer 1 euro per dag. Dat wil niet zeggen dat je maar voor een euro per dag plukken mag. Als je bijvoorbeeld zin hebt om aardbeien, sla en boontjes op 1 dag te eten, is dat aan jou. Maar het is ook niet zo dat je elke dag altijd voor minstens 1 euro kunt plukken. Op het begin en tegen het eind van het seizoen is er soms nog niet veel rijp. Als mensen niet elke dag dezelfde groenten willen eten, kunnen ze wat minder oogsten. Op de vraag van een geïnteresseerd of je dan wel je geld eruit haalt heb ik “ja” kunnen antwoorden. Groenten die zonder gif en kunstmest geteeld zijn en van biologische oorsprong, zijn ook in de winkel duurder dan gangbaar geteeld. Je mag voor je zelf onbeperkt plukken zo vaak je wilt. Graag zelf iets meenemen om het te vervoeren, maar ik heb nog wel wat papieren zakken.

Andere nieuwtjes

De bonen(snij- en sperziebonen) zijn goed opgekomen, samen met alle bijkruiden. Tijd dus voor het schoffelen en wieden samen met Jan van de IBN, die niet op de foto wilt, maar echt keihard meewerkt. Maar gelukkig ook met enkele vrijwilligers die zich net zo goed inzetten en ook nog voor extra gezelligheid zorgen. Jan heeft er voor gezorgd dat de aardappelen er zo mooi bijliggenaardappelveld (ik sta daar alleen voor de foto) en vangt samen met mij de Colorado kevers.

Coloradokever

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/180579/Coloradokevers-komen-in-colonne-de-oprit-op

Een dagelijks terugkerend akelig karwei vind ik en ook de eitjes aan de onderkant van het blad moet je verwijderen. Maar oké, geen gif betekend een andere manier van bestrijden. Gelukkig zie ik ook nog genoeg lieveheersbeestjes en andere, voor de groenten nuttige, insecten. Afgelopen zaterdag heb ik kikkererwten en kidneybonen gezet, ben erg benieuwd of dat lukt maar ik denk dat ons klimaat er ondertussen warm genoeg voor is. Het zandbakzand is op het terrein en moet nog in de zandbak op het middenveld. Er staan inmiddels evenveel tomaten in de kas als buiten en er komen nog meer verschillende soorten. Die gaan onder een vliesdoek dat, zodra de tomaten zich laten zien, als een huls om elke tomatenplant komt .

 

De recepten

recept met peultjesOp de receptenpagina staan nieuwe recepten. Eet smakelijk,