De langste dag vandaag, Zomer

21 Juni en we zitten al in de zomer. De komende week wordt er een hittegolf verwacht, maar gelukkig hebben we de afgelopen week relatief veel regen gehad en hoefden we niet te sproeien. Dat scheelt ook veel werk. water systeem Om zuiniger met het water om te gaan, is er in en deels buiten de kassen een druppelslang gelegd. We hebben met vereende krachten een tank bovenop een ander gezet, zodat de dieselpomp niet steeds aan hoeft als de kassen water nodig hebben. Het systeem kan ook direct op de pomp aangesloten worden. Mdruppelslang dichtbijet behulp van een tuinslang lopen de watertanks dan langzaam leeg in de kassen en buiten waar ook al een druppelslang ligt. Mijn droom is dat de hele tuin druppelslangen heeft en een elektrische pomp met een zonnepaneel. Dan verdampt er minder water maar krijgen de planten ook gericht water en besproei je niet de hele oppervlakte wat niet nodig is. Dat ziet er dan zo uit als op de foto in de kas .

 

Eindelijk niet meer ronddwalen op zoek naar groenten

GenoveefMet heel veel dank aan Genoveef is de plattegrond van de pluktuin eindelijk op het schoolbord getekend met verf. De vakken worden genummerd en naast het bord komt te staan waar, wat te oogsten valt. Bovendien zijn gisteren de plantlabels gearriveerd en komen de namen naast de planten te staan. Dat gaat het oogsten makkelijker maken.kruiden in glas Vooral over de kruiden krijg ik veel vragen wat het is en waar ze staan. Overigens raad ik al de abonnees aan om elke keer dat ze¬† komen een bosje gemende kruiden mee te nemen en die in een vaas of glas te zetten. Ze blijven lang goed en je hebt ze altijd bij de hand. Tijdens het koken gebeurt het mij vaak dat ik bijvoorbeeld denk “daar zal wel een beetje peterselie bij passen” en dan is het fijn dat het in de buurt staat. In de grootste kas staan niet alleen tomaten, maar ook basilicum. Die mag geplukt worden. Als je niet zelf de kas wilt binnengaan, vraag het me gerust. Wanneer je het wel zelf wilt doen, wees dan wel voorzichtig en als de kas dicht is, ook weer dicht doen. Het ruikt lekker in de kas, de geur van tomaten en basilicum. De aardbeien zijn voorzien van netten om ze te beschermen tegen de vogels. Gewoon optillen en weer terug leggen. Ze zijn erg lekker.
Ook zijn de bessen rijpen. Er zijn ook bessenstruiken zonder netten, daar delen we de bessen met vogels. Ook sommige kolen zijn zonder net. Eigenlijk vind ik koolwitjes heel schattig en vogels lusten ze ook. Zo kunnen de vlinders dan mooi hun eitjes in de kolen leggen en mogen de rupsen die kolen later opeten.. Groeinieuws van de pluktuin.

Wat groeit er nu aan nieuwe groenten in de pluktuin

De spitskool begint mooi te sluiten samen met witte-, rode- en savooiekool hoort hij bij de sluitkolen en is de malste van deze 4 kan zelfs, met een

vrijwilligersgoed recept, rauw worden gegeten. Als het zover is krijgen de abonnees een mailtje. En natuurlijk met de regen groeit en bloeit alles welig, waarbij ook alle bijkruiden meedoen en op sommige plaatsen echt winnen. Gelukkig krijg ik regelmatig hulp van vrijwilligers die meehelpen en niet alleen bij het schoffelen en wieden, maar ook andere klussen nemen ze voor hun rekening. Ook de kinderen helpen mee met het vangen van coloradokever-larven of het wieden van bijkruiden. Natuurlijk is het ook lekker bessen snoepen of in de zandbak spelen als je ouders aan het plukken zijn. Op de foto zijn ze bezig om met de grondboor gaten te maken. In deze gaten worden palen gezet waartussen een net wordt gespannen voor de komkommers zoals de citroenkomkommer, Phoona Kheera en de struikkomkommer. En als u zich nu afvraagt wat is dat dan, kom dan eens kijken bij de Pluktuin Uden.
Ook zijn er bloemen in de courgette en heb ik zelfs al een begin van een courgette gevonden.
Kidney bonenkikkerewrten Een probeersel naast de snijbonen waren de Kidney bonen (2de rechts) die naast de snijbonen staan. Ze komen goed op nu en hetzelfde geldt voor de kikkererwten (1ste rechts) die een zelfde groeiwijze hebben als linzen. Ik ben benieuwd of het lukt.

Wat er nog meer te zien valt op de pluktuin

Behalve de voor mij en de aardappelen zeer lastige Coloradokever met larven, die allen met de hand verzameld moeten worden, waarnaar ik ze eerst in een emmer met water gooi en dan in de wc, zijn er nog vele andere insecten. Ik probeer foto’s te maken, maar ze zijn te snel of ik niet vlug genoeg. Bijen, hommels, zweefvliegen en vliegen, maar ook vlinders, sprinkhanen en heel veel lieveheersbeestjes. Gelukkig¬† ook veel vogels waarvan, naast het roodborstje en pimpelmeesje, kraaien prominent aanwezig zijn.

Nieuws voor Abonnees en vrijwilligers en vanaf 14.30 belangstellende

Op zondagmiddag 12 juli is er een kennismakingsbijeenkomst voor abonnees en vrijwilligers van 12.30 tot 15.00. Er wordt dan een lunch met de groenten van het land gemaakt. Wilco de Zeeuw komt vertellen over zijn boerderij. Ben je al nieuwsgierig geworden, volg de link, dan kun je alvast iets meer lezen. Overigens mogen vanaf 14.30 ook niet abonnees komen om naar Wilco’s verhaal te luisteren. Neem wel je eigen stoel mee of een kleed / kussen en houdt in verband met corona onderling de 1,5 meter afstand. Er volgt nog een mail met het programma. Laat even weten of je komt.

Er is nog steeds plaats voor nieuwe abonnees. De betaling gaat dan in vanaf de 15e van de lopende maand of vanaf de eerste van de volgende. maar je bent niet meer het hele seizoen bedrag verschuldigd want we zijn al bijna 3 maanden verder.