30 graden en meer de zomer start.

Het is heel erg heet op het land met zulke temperaturen, en niet alleen voor de gewassen. Heel veel sproeien (weer), zelf drinken en de arbeidstijden aangepast. s’ Morgens vroeg naar het land, om ongeveer 13.30 naar huis en dan om 19.00 weer terug om bij een wat koeler windje en wat minder hoge temperaturen door te gaan. Dat leverde ook mooie plaatjes op; ik vind de ondergaande zon erg mooi. Gelukkig duurde de droogte deze keer niet zo lang en kwam er regen, die deed groeien, alles wat plant was.broccoli Het gaat zelfs zo vlug dat ik niet in de gaten had dat de broccoli, die ik 6 dagen geleden gecontroleerd had, al oogstbaar was. Totdat een abonnee me vroeg  of die niet al oogstbaar was. Ik dacht toen van niet ( die had ik nog geen week geleden al bekeken) maar controle blijkt beter en ja hoor, heel erg oogstbaar.

Wat er nog meer te oogsten valt.

Als jullie nog eigen recepten hebben voor broccoli liefst met een foto stuur ze me dan per mail naar: pluktuinuden@gmail.com dan publiceer ik ze bij  recepten. Behalve de broccoli zijn ook de spitskool en de eerste courgettes geoogst. Ook de prei en sommige uien zijn ook zover. Dus veel groenten eten deze zomer. Om ze nog lekkerder te laten smaken zijn er ook veel kruiden in de Pluktuin Uden. Na de langste dag groeien de bijkruiden niet zo snel meer dus dat biedt uitzicht op wat minder werk met de schoffels en ik hoop dat deze bijkruiden dat ook weten want heel zeker ben ik daar niet van. Zo langzamerhand komt er behalve het groen steeds

veel bloemen

meer kleur in de pluktuin. De gele courgettes, de rode bessen en niet te vergeten de bloemen die nu bloeien. De hommels, bijen, zweefvliegen en sluipwespen zijn druk bezig. Heel apart die sluipwespinsecten en zo blij om ze te zien. Mooie beestjes ook. Je zou zelf moeten komen kijken en (een bruggetje noemen ze dat geloof ik in TV land), dat kan ook binnen kort. Want behalve dat er een kennismakingslunch voor abonnees en vrijwilligers op 12 juli van 12.30 tot 14.30 is er ook een…..

Open middag 12 juli van 14.30 tot 17.30

Met rondleidingen in de pluktuin maar ook met 4 gasten. Wilco de Zeeuw, die zal vertellen over zijn bedrijf en de mogelijkheid om zijn producten af te halen op de Pluktuin bij voldoende belangstelling en niet alleen voor abonnees.Daarnaast komt Tineke Tielemans, zij komt vertellen over werken met kruiden. Inez van Lieshout zal er zijn met een eigen kraampje. Ze maakt zelf jams, siroop, rode bessengedroogd fruit, likeuren en oliën. Social Jeans Zij geven spijkerbroeken en -jassen een tweede leven. Vergeet niet je eigen oude spijkerbroek mee te nemen!! Je kunt hem inleveren dan wordt de stof hergebruikt.

Ja helaas we moeten er aan herinnerd worden.

Houd afstand, corona kan zomaar weer de kop op steken.

Veel plezier in de Pluktuin Uden en ik zie je op 12 juli!

P.s Pluktuin Uden heeft nu ook een Instagram account @pluktuinuden