12 Juli lunch met de abonnees en de vrijwilligers

Met een zonnetje en lekker warm was het op 12 juli een perfectie dag qua weer. Het was een gezellige en door vrijwilligers vrijwel geheel verzorgde heerlijke lunch. Ik hoefde niet meer te doen dan de boodschappen van datgene dat niet op de pluktuin groeide. Ik heb het impressie lunchgeprobeerd; een broodje in de grond en kijken of het tot een stokbrood  wilde groeien, maar nee niet gelukt ;). De vrijwilligers (voor een deel ook abonnees van de Pluktuin) werden heel verdiend in het zonnetje gezet. Het was voor sommige de eerste keer dat ze de andere abonnees zagen. En kennismaken met elkaar was een doel van de lunch. Een van de soepen werd ter plekke klaargemaakt op een houtvuur en een driepoot. Allebei  waren ze gemaakt met groenten en kruiden uit de Pluktuin. Ook de salades. En er was genoeg over voor de bezoekers van de open dag om mee te proeven.

Sprekers en standhouders

Er waren  sprekers uitgenodigd. Tineke Tieleman kruidendeskundige en orthomoleculair therapeut die onder andere het belang van goede voeding voor een gezond darmbioom uitlegde. Ook dat je daarvoor maar liefst 50 verschillende groenten per week moet eten en dat (gelukkig) kruiden meetellen. Nou dat wordt voor mij toch een klus, maar ik ga zeker mijn best doen om enigszins in de buurt te komen. Wilco de Zeeuw  die over de standhouders en sprekerszijn boerderij vertelde en hoe hij met de koeien omgaat, waarbij de kalven bij de moeder mogen blijven, totdat ze een half jaar zijn  en wat dat voor uitdagingen met zich meebrengt. Ook 2 standhouders, Social Jeans en Inez van Lieshout wiens lekkere jams, siropen en olie op veel plekken in de te koop zijn in Maashorst en nu ook even in de Pluktuin. Overigens als er genoeg belangstelling is, dan kan er op de pluktuin Uden een afhaalpunt ingericht worden voor de  zuivelproducten, vlees en eieren van Wilco en voor de jams  en andere producten van Inez.

Wat er nog meer op de Pluktuin aan nieuws is

sperziebonenOmdat er zoveel groentes zijn en er op de Pluktuin geen  losse groentes verkocht worden, ben ik op zoek gegaan naar een plek waar dat wel kon. Als eerste heb ik dat bij de camping  De Heische Tip geprobeerd maar dat liep niet. Toen heb ik na een gesprek met een buurtbewoner van de Bitswijk contact opgenomen met de Buurttuin  Bitswijk  en die reageerden meteen enthousiast. Er kunnen daar nu losse groenten die er tijdelijk te veel zijn op de Pluktuin Uden gekocht worden. Niet alles wat er te plukken valt op de pluktuin natuurlijk. En met een abonnement bent u ook goedkoper uit. De groenten die echt op doorschieten staan, gaan zoveel mogelijk naar de kinderboerderij in de Bitswijk en gelukkig hebben sommige abonnees kippen, die lusten veel.

Nieuws voor abonnees

Er hebben zich op de open dag en daarna nieuwe abonnees aangemeld. Helaas krijg ik hun mailtje daarover niet door, omdat er wat fout gaat. De webhost is op vakantie dus dat duurt nog even. Daarom de vraag om ook een mailtje te sturen naar [email protected] dan kan ik de abonnees op de hoogte houden over wat en hoe er te oogsten is. Kom ook gewoon naar de pluktuin dan krijg je een pasje, zodat je kunt gaan oogsten en ik zal de eerste keer zeker uitleg geven.

Nog een dikke maand zomer

Dat betekent volop zomer groente. De sperziebonen heel mals en lang, spitskool, palmkool, snijbonen, courgettes donker-, lichtgroen en geel. Nog wat bloemkool, brocolli, uien (rood en wit) prei en aardappelen (kruimig en vastkokend) zijn te oogsten. De kruiden staan er nog mooi bij; niet vergeten die mee te nemen. De takjes van de  bronzen venkel smaken heerlijk naar anijs ook lekker in de thee. Over een dag of 7 de zomerwortels en bietjes. Deze zomer komen de tomaten, paprika, savooiekool, courgette, mais en meloenen er nog aan. kidneyboonMaar ook de kidneybonen en zelf de kikkererwten doen het goed. Als iemand nog een recept heeft met de te oogsten groenten; mail het dan ik zet het op deze site onder het kopje recepten. Ook om inspiratie op te doen.

winter en herfst

Ja niet voor niets een heel klein kopje, maar ik moet er toch al wel aan denken. Er is al heel wat ingezaaid en geplant voor de herfst-, en winter groentes. Ook de wat onbekendere soorten die ten dele zelfs meerjarig zijn. Sla, bonen, en ja ik geef het niet op nu de melde druk lager is, de spinazie worden ingezaaid. Voor de nazomer en herfst ook nog een keer stambonen want die zijn ook dan nog lekker en de stokbonen zijn dan wel op. Maar ook natuurlijk de boerenkool en tuinkanoutertjesspruiten en als de winterprei deze winter extra lekker smaakt, dan kan dat alleen komen door de hulp van de jongste abonnees. Op de foto heel ijverig op de juiste afstand geheel zelfstandig mee helpend met prei zetten. Ongelooflijk lief en schattig toch.