Augustus oogstmaand

Na 15 dagen een einde aan de hittegolf en dus ook wat minder gesleep met de waterslangen want er valt heus regen. Niet heel veel, maar toch ieder beetje scheelt. Bovendien hoef ik niet meer met het tropenrooster te werken en kan ik weer hele dagen aanwezig zijn. De snij-, en sperziebonen zijn verdroogt aan het rek, maar gelukkig staan de sperziebonen(de bekende prinsenboontjes) voor de late zomer en begin herfst al weer te groeien voor de heggen. De Kidneybonen in de verdroogde hulsen of de dikke die uitpuilen zijn oogstbaar.

De boerenkool en de spruiten beginnen al hoogte te krijgen en ook de winterwortels, gele savooiekool, knolselderij, winterprei en koolrabi. Gelukkig is het nog niet zover en zijn er nog voldoende groenten voor de nazomer en herfst o.a. pas gepote sla en andijvie.

Te veel groente

Tja ook niet gedacht dat ik dat ooit zou zeggen of concluderen maar die zijn er wel. Als oplossing had ik bedacht een camping en de Bitswijk tuin. De camping liep niet en  bij de Bitswijk tuin gingen onverlaten er met de kas vandoor. Ook niet leuk voor de Bitswijk tuin zelf

Gelukkig werd er een nieuw plekje gevonden in de Kinderboerderij. Daar zijn alleen de groente die tijdelijk te veel opbrengst hebben om voor de abonnees allemaal thuis op te eten voor de losse verkoop.

Udens weekblad Dus lang niet alle te plukken groentes komen op de kraam terecht. En zo haalde de Pluktuin in 1 week zowel het Udens weekblad als het Brabants dagblad.  Door de hittegolf was het niet goed mogelijk om er de groente neer te leggen, maar nu de temperatuur lager is zal het wel beter gaan. Het heeft voor veel belangstelling gezorgd en ook nieuwe abonnees. Fijn om te horen dat ze toch echt het verschil proeven en de groentes lekker vinden. Er komen nog steeds mensen die los groentes willen kopen bij de Pluktuin, maar dat kan daar niet.

De bij-groentes

Ja dat heb ik ter plekke verzonnen voor die groente die spontaan groeien en toch echt geen onkruid zijn, ook al  zie ik die in eerste instantie papagaaienkruidwel zo. En dan heb ik het bijvoorbeeld  over het papagaaienkruid van oorsprong een Noord-Amerikaanse rivieroeverplant. Hij is als groente vanuit Amerika hier gehaald. Als salade verzamel je de bladeren  zolang je de steel met je vingers af kunt breken.

wilde posteleinJonge bladeren stomen en met boter serveren. Ik zal nog een recept delen op de recepten pagina. Zo heb ik in de tuin nog wel meer bij-groentes staan waar ik op de recepten pagina links zal delen of jullie eigen recepten. Overigens heb ik zelf pas wilde postelein geprobeerd en dat was lekker, ook heel gezond die groente. Het bevat de meeste omega 3 vetzuren van alle bladgroenten en een prima bron van vezels, hoge gehaltes C & E en rijk aan magnesium, ijzer en kalium, ook rijk aan antioxidanten. Kort samengevat ik ben fan. Je kunt het gewokt rauw en gekookt eten op het internet zijn er recepten te vinden