Op vakantie

 

Bedankt Al GIF - Bedankt Al ThumbsUp - Discover & Share GIFs

Eind september was ik er even tussen uit in de Eifel aan de Moezel. Ondertussen wel de corona berichten uit Nederland in de gaten houdend, want ik wil niet 10 dagen in quarantaine bij terugkomst in Nederland. Maar dat gebeurde gelukkig niet. Veel mooie dingen gezien en geluierd. Ondertussen werd de Pluktuin door vrijwilligers bijgehouden. Nou dat is toch echte luxe en wat ongelooflijk lief toch! Gelukkig hoefde er nog maar een paar dagen met de waterslangen gesjouwd worden, want toen kwam de lang verwachte regen. De groenten, maar ook sommige onkruiden, maakten qua groei een inhaalslag.

Wat er in de tuin nog aan bijzonders groeit

De sla ziet er schitterend uit en smaakt lekker.  Niet zo bijzonder, maar een goede combi voor wie het lust, metradijzen de Japanse reuzenradijs. Die is te oogsten en daarvoor heb je wel een schop of riek nodig. Hier op de foto zie je 3 radijs achtige. De kleinste is de welbekende radijs daarnaast een rammenas een daarnaast een “kleine” reuze radijs. Hij weegt 2,1 kilo zonder blad maar kan tussen de 5 en 10 kilo worden. Volgend seizoen nog maar wat meer afstand tussen de planten. Nu had ik 60 tussen en 60 in de rij, maar ze staan desondanks te dicht bij elkaar. Behalve deze, groeit er nog de naaldkool. Op zoek naar recepten voor deze kom ik toch op het internet d.w.z., op die pagina’s die

voor mij leesbaar zijn (ben niet alle talen machtig;)) geen recept tegen. Als advies kreeg ik bij navraag van iemand die het weten kan, dat hij als de Russische bladkool te gebruiken is. Hij lijkt inderdaad een beetje. Maar ook wordt het blad gebruikt in bloemstukken en kerstversiering. Handig, heb je nog altijd wat te eten als de rest al verdort is.  Als je een boeket met eetbare bloemen in de vaas doet kun je het  in zijn geheel als maaltijd nuttigen. Dat noem ik nou multifunctioneel;). Ook de groenlof, weliswaar niet zo onbekend als de vorige 2, riep veel vragen op. Is het sla? Wat doe je ermee? Daarom heb ik  een paar links op de recepten pagina van de Pluktuin Uden gezet zodat deze wat meer geoogst wordt. Er staat nog genoeg.
Kidney Het experiment met de kidneybonen is gelukt. Omdat ik er geen zaad van kon bestellen heb ik gewoon de droge bonen bij de Ecoplaza gekocht en die zijn goed opgekomen. Door elkaar heen waren er voornamelijk lage bonen maar ook een paar stokboonplanten. Als de huls nog groen is, dan zijn de bonen iets meer aan de roze kant maar als de huls verdroogd is zijn ze roder. Vooral vers is het toch een verschil  van smaak ze zijn dan lekkerder. Volgend jaar een paar rijtjes meer, dan kunnen de abonnees ze zelf ook drogen voor de winter. De kikkererwten zijn ook opgekomen. Het blad lijkt op linzen en in elk bolletje zit 1 a 2 kikkererwten. Wel een gedoe om te oogsten. Ben er niet zo enthousiast over, maar okay ze groeien ook in Nederland dus.

Over een deel van de fauna op de Pluktuin Uden

Een poosje terug postte ik op Facebook deze foto. Het is de rups van de koningspage, hoorde ik nadat ik dat nagevraagd had. Hij gebruikt de venkel als waarde plant onder andere, en laat ik nu net een boel bronzen venkel in de kruidentuin hebben staan. Mazzel dus. En nog veel meer, want een poos later zag ik de vlinder versie en kon ik daar ook een foto van maken. Ook is er sinds

kort een mol in de tuin. Kriskras door de tuin heen kun je zijn gangen zien. In elk geval is er dan bodemleven waar hij dus van leeft. Daar moet ik dus blij mee zijn. Desondanks bekijk ik de gangen met wat gemengde gevoelens.

Andere activiteiten

Ik ben druk bezig met het inzaaien van de Japanse haver dat als groen bemester dient. Hopelijk gaat het ook het onkruid een beetje tegen. Ook zijn er 5 nieuwe composthopen gemaakt van pallets die ik gekregen heb en gebracht zijn door tegelhandel de Groot uit Uden. Via deze weg nog eens bedankt. Ze gaan ook als verhoging dienen voor de Bekasi kliko’s, zodat je het vocht met een emmer kunt aftappen. Daarvoor moeten ze verbouwd worden, een kraantje erin en een zeef zodat de vaste stof boven blijft. Dat heeft nogal wat voeten ehhh.. uit de container gehad maar de kraantjes zitten vast.  Zondag 18 oktober zou er een open dag op de Pluktuin Uden gehouden worden. Vanwege  Corona gaat dit helaas niet door. Veiligheid van abonnees en bezoekers gaat natuurlijk voor, jammer maar wat in vat zit verzuurd niet. Dus dat gaat verzet worden op een tijdstip dat we weer wel bij elkaar kunnen en mogen komen. Tot dan. En natuurlijk kunnen bezoeker ook zelf de Pluktuin komen bezoeken.