Per 12 november producten van Boer in natuur afhalen op de Pluktuin Uden

Het was al een poosje in de planning maar nu starten we toch echt een nieuw afhaal punt op de Pluktuin van de producten van Boer -in -natuur Wilco te Zeeuw, die hij op zijn bedrijf produceert. Consument, natuur, landbouw en dierwelzijn verbinden; dat is het doel van deze natuur inclusieve boerderij. Diverse zuivel producten maar ook vlees zijn via zijn e-mail adres te bestellen en wekelijks af te halen op de Pluktuin Uden. Zoveel mogelijk producten, zoveel mogelijk uit Uden, om de voetafdruk die we als consumenten hebben zo klein mogelijk te maken. Via de mail zijn de abonnees al geïnformeerd.

Oogsten

Een week van tegenstellingen. Maandag met 20 graden lekker buiten lunchen; bijna zomer toch? En op het eind van de zelfde week ruiten krabben en dus nachtvorst die de boerenkool van een mooi wit laagje voorzien heeft. Het werd dus ook tijd om enkele producten zelf  te oogsten. De boontjes zijn al van het land gehaald en alvast in de kas gezet zodat abonnees ze makkelijk mee kunnen nemen. Ook de pompoenen zijn geoogst en dat gaat ook voor een aantal ander groentes gebeuren. De Yacon is direct na de eerste nachtvorst uit de grond gehaald. de bladeren kleurden zwart door de vorst, daar kunnen ze echt niet tegen en dus hoog tijd om deze te oogsten. De eetbare knollen moet je van de broedknollen scheiden. Ik zal bij de recepten pagina een paar links voor recepten zetten en de knollen liggen in de kas. De groenten zoals spruitjes, boerenkool en prei blijven natuurlijk in de grond staan. Ook zijn er een aantal meerjarige kolen. Maar dat het seizoen naar het einde toeloopt is te merken. Gelukkig is er voor de komende maand nog voldoende keuze en er is genoeg ook nog om iets van de oogst naar de kinderboerderij te brengen zoals elke week.

Winterklaar maken

Om de grond voor het volgend seizoen voor te bereiden is er in verschillende vakken Japanse haver gezaaid. Ook voor volgend seizoen heb ik de knoflook al in de grond zitten in de hoop dat het dan een beter resultaat brengt dan vorig jaar. Er zijn ook al een aantal bloembollen geplant en er volgen er meer. Want het is de bedoeling dat er volgend seizoen meer bloemen komen, ook om te plukken. De fruitstruiken zijn van bijkruid ontdaan en hebben wat mest gekregen maar moeten nog gesnoeid worden. De grensstrook met onze gangbare boer is met de bosmaaier gemaaid. Dat was een heel karwei, maar wel leuk werken met die maaier. Het maaisel blijft als mulch laag liggen. Dat gaat ook gebeuren met het vak waar de pompoenen en courgettes lagen. Nog een project dat gestart is, is het maken van Bokashi. Daarvoor heb ik een aantal kliko’s aangeschaft en aangepast. Nu geduldig wachten totdat het Bokashi vocht eronder afgetapt kan worden. Naast de composthoop, de champignonmest, de groenbemester (Japanse haver), de mulch en de Bokashi nu nog een wormenhotel en er zijn 7 verschillende soorten bodemvoeding. Daar moet ik toch een eindje mee komen.