1 februari

Het officiële einde van het seizoen. Niet dat er toen geen groentes meer waren, maar zoals gezegd officieel het einde dat de abonnees hebben kunnen door oogsten. En wat zij niet hebben opgegeten is door de konijnen tijdens de sneeuw en vorst periode opgegeten. Hun pootafdrukken hebben ze verraden, maar ze staan op de rode lijst dus het is goed terecht gekomen.

Het seizoen 2021

Maar voor mij begint het nieuwe seizoen natuurlijk eerder, want daar waar het werk op het land ophoudt, beginnen de voorbereiding op papier en moeten de bestellingen gedaan worden. En vooral het kiezen uit de zaadgidsen van de verschillende biologische telers is erg leuk. Ook op internet kom je dan de kleine kwekers tegen die hobbymatig ook op biologische wijze zaad produceren en verkopen. Ik weet niet hoe het komt, maar als eerst kijk ik altijd bij de Nieuwe tuin uit België. Helaas is dit het laatste jaar dat ze dit doen. Ze hebben veel bijzondere zaden ik zal ze erg missen. Behalve het zaad bestellen, moest ik ook nadenken over hoe ik dat allemaal de grond inkrijg. Mijn vensterbanken werden wat klein. Daarom hebben we ruimte in de achtertuin gemaakt. En toen de grootst mogelijke kas voor onze achtertuin aangeschaft.

                                          De Kas

de bouw

Met bestellen ben je er natuurlijk, want niet er moet ook gebouwd worden. Gelukkig heb ik een partner die dan eigenlijk altijd meehelpt. Eerst maar eens de fundering zodat hij niet meteen wegwaait. Gelukkig maar want nauwelijks af, begon het vrij stevig te waaien. En niet veel later ook te sneeuwen. Als je dan weet dat 10 cm sneeuw per m2, 20kg weegt (dank je wel nog Bart) ga je natuurlijk tussen de buien wel sneeuw van het dak afhalen. Maar hij staat er nog en de vorst is weer uit het land dus de eerste zaden zijn al voor gezaaid.

Het is het natuurlijk niet zo dat mijn vensterbanken van nu af aan leeg zijn. Helaas, de pepers en paprika hebben het nu eenmaal meer warmte nodig dan dvensterbanke koude kas kan leveren.

Wat (niet) verandert er dit seizoen.

De prijs van een abonnement blijft het zelfde als vorig seizoen en aanmelden kan nog steeds via de website. Blij ben ik, omdat de meeste abonnees van vorig seizoen ook dit seizoen meedoen en er al nieuwe aanmeldingen binnen zijn. De nieuwe leden starten met een proefmaand (als je vorig seizoen dat nog niet hebt gedaan). Dan weet je zeker (of) het bevalt:) . Nog altijd wordt er zonder gif gewerkt en de bodem niet omgekeerd. Ook dit jaar zijn alle zaden en pootgoed van biologische oorsprong. Net als compost en de mest.  Wat veranderd is; deHooistraat is geen doorlopende weg meer. Halverwege is er een afsluiting. Net voor de officiële ingang van de Pluktuin. Met fiets heb je er geen hinder van maar als je met de auto komt even rekening mee houden dus!

De start van het seizoen op het land

19 februari komt er een nieuwe lading compost. Zou eigenlijk vorige week zijn, maar ja we weten waarom dat niet doorging. Zaterdag wordt de grond gefreesd. Alle families van groenten zijn nu op een ander deel van de tuin te vinden dit omdat ik naast strokenteelt ook nog aan wisselteelt doe. Als je meer wilt weten over strokenteelt kijk dan op deze pagina van D’n hof van de toekomst. Daar leg ik het uit en is nog meer uitleg te vinden voor wie in eigen moestuin aan de gang wil.  Voor wie geïnteresseerd is: 19 maart wordt er een nieuwe kas opgebouwd een folie tunnel 12 meter lang. Kom maar kijken, iedereen is op veilige afstand welkom. De start van het nieuwe seizoen voor abonnees is in APRIL. Ik hoop op een  vruchtbaar, gezond en gezellig seizoen 2021 en voor wie graag wil weten wat er voor dit seizoen op de planning staat aan groenten, fruit, kruiden en bloemen; kijk maar in het onderstaand Exel bestand. Er is natuurlijk wel meer op de Pluktuin maar dat staat er al een seizoen;)