Wordt het eindelijk warm weer?

lente

Natuurlijk had ik bij het laatste nieuwsbericht niet moeten schrijven dat we ‘langzaam’ uit de winterslaap komen, want dat doen we nu dus letterlijk. Weliswaar al een paar mooie dagen gehad, maar het is echt te koud voor de tijd van het jaar. Gelukkig hebben de bloemen daar mooi lak aan. De bollen bloeien uitbundig en dat is goed nieuws voor de insecten met name de hommels en bijen.

Wat er intussen op de Pluktuin gebeurd is

Als eerste is er een lading compost over de tuin verspreid door het loonbedrijf Nooijen.

nieuwe kas Daarna is de grond een keer gefreesd en toen zijn alle vakken opnieuw uitgemeten. Nadat ik thuis al een kasje heb gebouwd, is er op de pluktuin met behulp van de vrijwilligers  een nieuwe kas neergezet waar ook wat grotere mensen dan ik met gemak rechtop in kunnen lopen. Best handig dus en er is meer ruimte voor de planten.
kasje Voor de  de kleine groene kas zijn verschillende bakken gemaakt waar Mathieu een experiment uitvoert. Welke bak of toch de volle (kas)grond geeft de meeste opbrengst. Daarvoor plukt hij de gewassen zelf en weegt ze eerst waarna ze in bakken gezet worden voor de abonnees. Lekker makkelijk toch. Maar voor de rest van de tuin en de nieuwe kas blijft gelden dat het een zelfpluktuin is.

Hoe de groenten, het fruit en de kruiden erbij staan

rekken peulenNiet alleen de kassen zijn gebouwd; ook voor de peulen, erwten kapucijners is er hard gewerkt. Er is nu een mooie driehoek van palen en netten waar ze tegenop kunnen klimmen. Door de wisselteelt zijn ze beide in een driehoekig vlak in de tuin gekomen en daarop is de vorm aangepast.  Achteraan staan de rekken voor onder andere de komkommers. Er zijn ook extra veel palen en netten  dit jaar. Verder zijn er verschillende peulen en erwten gezaaid; heel veel van De Bolster, maar ook van Bingenheim en de Nieuwe tuin uit België, die er helaas na dit seizoen mee stopt. Bedankt nog voor al die bijzondere groenten. Ondertussen zijn behalve alle peulvruchten ook de aardappels, wortels spinazie, raapstelen, uien, sjalotjes, bleekselderij, bieten, spitskool, koolrabi en venkel de grond in gegaan. En dan waren er nog de aardbeien die bijzonder aandacht nodig hadden.

                               Het aardbeienveld

lieveheersbeestjesVorig jaar zijn er ruim 1000 aardbeien geplant die de winter overleefd hebben,De aardbeienplantjes onder stro omdat het me een goede oplossing leek ze eens niet met stro af te dekken maar met (bio) vlas. Het witte vlas  zou de zon ook van onderen goed weerkaatsen. Ik heb balen met vlas verspreid en de abonnees van vorig jaar zullen zich nog al die mooie paarse bloemetjes herinneren. Nou was dat niet helemaal de bedoeling, dus heel snel zoveel mogelijk verwijderd en hop hooi erover. Ook dat is niet zo goed bevallen, tenminste, mij niet. Wel de lieveheersbeestjes, die zaten vaak met zijn 5-en op 1 plantje. Ze hadden onder het vlas en het hooi blijkbaar een prima schuilplaats voor de winter gevonden en zijn hier aan het genieten van de zon. Helaas mijn aardbeienveld zat onder het bijkruid. Naarstig op zoek gegaan naar biologisch stro en gelukkig gevonden in Boxtel. Overigens, in een Volvo stationwagen gaan met een beetje persen 7 balen. Daarna heeft het interieur wel een poetsbeurt nodig, maar de aardbeien zien er ondertussen zo uit en dat was het waard. Overigens zijn ze al behoorlijk gegroeid en er zitten al veel bloemetjes (lees aardbeien in de maak) aan.

                      De start van het plukseizoen

straatkast

Dat duurt hopelijk niet al te lang meer. We hebben dit voorjaar een van de koudste sinds ruim 30 jaar. Bomen, bloemen en vogels hebben respectievelijk hun groei en voortplanting wat uitgesteld. Dat merk ik ook op de Pluktuin, maar gelukkig zie ik ook dat alles wel al in de startblokken staat en veel al boven de grond is.

Zodra er geplukt kan worden krijgen abonnees een mail van mij. Ja ja, zo heb je een prachtig teeltplan en speelt het weer zijn eigen rol.

Ondertussen wordt er niet stilgezeten. Volgende week alleen al 2500 preien en andere groenten die de grond in gaan. Maar ook vanaf vrijdag het begin van de aansluiting op het elektriciteit netwerk. Vandaag is de straatkast aangekomen en zoals het weerbericht voor de komende tijd eruit ziet, gaat eindelijk de nachtvorst weg en de temperatuur omhoog. Met af en toe een bui wordt dat een groeizaam weertje..

Overigens u kunt zich nog altijd aanmelden als abonnee.