Lente

Dat kun je aan de planten ook al zien, bessen, fruitbomen en zelf narcissen lopen uit. Vooral de fruitbomen, maar die zijn eigenlijk nog te vroeg. Maar het geeft me altijd wel een blij gevoel dat eerste groen. Ook al die regen vind ik fijn als ik niet aan het werk ben.

Voorbereiden werk

Door een kapotte accu liet de tweewielige tractor ons in de steek . Toen heb ik met de  handfrees gewerkt. Dat ging ook, maar een stuk langzamer dan machinaal. Het veld van de erwten, tuinbonen ,kapucijners en peulen is klaar. Steunnetten en palen staan.

Wat er al in de grond zit

De erwten, peulen, tuinbonen en de spinazie zitten in de grond en het middelste vak is met gras ingezaaid.  Jan heeft al de helft van alle vakken gefreesd en is druk bezig met de rest. Via aardbeienplantje.nl zijn er 1080 bio-plantjes geleverd (4 soorten) en gepoot. Ben heel benieuwd welke ik het lekkerst vind. Ook de aardappelen, uien en knoflook zijn er. De hele schaftwagen rook naar knoflook, ik vind dat een lekkere lucht maar de meningen verschillen. Afijn ik hoef me niet te vervelen.

De plantenactie

Afgelopen woensdag hebben de planten van de actie van het Udenfonds, De Eetbare tuin, een tijdelijk onderkomen bij mij op de tuin gevonden. De actie is afgelast vanwege het Coronavirus. De bijna 2.000 planten konden niet meer bij  Sjef van Dongen blijven staan. Ze hebben ondertussen bijna allemaal een plek gevonden in de tuinen van plaatselijke zorginstellingen, kinderopvang, schooltuin, buurtuinen en de kinderboerderij. Ze zijn al betaald door het Udenfonds en zo zijn ze toch mooi verspreid door Uden geplaatst. Er zijn er nog een aantal over en maandag 23 maart vanaf 10.00 uur mogen particulieren de overgebleven fruitbomen en struiken ophalen. Wel vraag ik of diegene dan een gift wil overmaken aan de personeelsvereniging van het Bernhoven ziekenhuis. Het rekeningnummer is NL18RABO0140457380 t.n.v. PeeVee Bernhoven.

Werk in de Pluktuin

Deze maand ook de eerste stagiaire op de pluktuin welkom geheten. Luca was 2 dagen op snuffelstage om te kijken of het werk op de tuinderij iets voor hem zou zijn. Naast harken en gaten boren voor steunpalen, heeft hij zijn eerste bomen geplaatst. Heel goed gedaan. Ook zijn er nu een aantal mensen die me helpen bij het werk in de tuin en dat is heel erg fijn.

Corona

Er op letten dat er niet teveel mensen zijn. We houden afstand maar dat kan ook Stage Lucagemakkelijk, op 10.000 meter is er altijd wel 1,5 meter ruimte. En je bent lekker buiten bezig. Moet me nog een ding van het hart. Fijn dat deze dagen mensen gaan wandelen in de natuur, maar behalve dat u afstand van andere wandelaars moet houden, wilt u dat ook zo stil mogelijk doen? Natuurmonumenten roept overigens op om helemaal niet meer de natuur in te gaan. De vogels zijn druk bezig om hun nesten te bouwen en er zijn veel jonge dieren die we met ons geklets en gepraat de stuipen op het lijf jagen.

Wat er wordt geteeld.

Omdat veel mensen per mail informatie vroegen over de Pluktuin ben ik helemaal vergeten hier te delen wat er op de Pluktuin geteeld wordt in 2020. Bij deze de lijst teveel om op te noemen maar gemakkelijk te lezen. Klik hier voor de hele lijst  Groenten lijst 2020

Overigens, als u het formulier invult via deze link https://pluktuinuden.nl/aanmelden/ meldt u zich aan als abonnee van de  Pluktuin Uden en kunt u mee genieten van de oogst.