Het weer

In de tuin kun je al goed zien dat de lente al een poosje bezig is. De erwten, peulen en tuinbonen zijn al een stukje boven de grond en ook de knoflook heeft zich al laten zien. De doeken van de sla af gehaald en van het grasveld. Best spannend, want ondanks dat we de omheining in koude ochtendde grond gegraven hebben, hebben we duidelijk konijnen als gasten op de tuin. Maar gelukkig de volgende morgen geen knaagsporen. Van erg koud naar behoorlijk warm. Ook het water geven is al nodig en bij 25 graden in de kas staan die nog niet open was maakt me duidelijk wat er eigenlijk onder een zweethut verstaan wordt. Niet normaal snel weer naar buiten en alles even open zodat het af kan koelen. Jan is ondertussen met de slangen van de waterpomp bezig zodat het water over de verschillende velden verdeeld wordt.

Maar als je op een ochtend naar de tuin gaat en dit als uitzicht hebt, voel ik me gezegend dat ik hier werk. Dan begin je niet met het poten van uien, want de grond is te koud om op je knieën te werken, maar er is nog genoeg ander werk.

De nieuwe kas

Onverwacht moest er nog een andere kas komen. Dacht in eerste instantie dat het toch niet zo zou gaan waaien dat weekend. Echter toen we zondag keken, had de wind hem toch verplaats. Nu is er dus  een kas bij van 8 bij 4 en 2 meter hoog . Genoeg plek voor tomaten e.d. Met grondankers en ingegraven zeil moet die nu tegen een stootje kunnen. Omdat de vorige kas toch een stukje kleiner wnieuwe kasas maar de sleuven al in de grond zaten moest er eerst geëgaliseerd worden en geharkt.

In de andere kas staan 12 bakken ingezaaid met bloemen, kruiden en ook palmkool . Het meeste plantgoed krijg ik via Jongerius, De zaden komen van de Bolster en De nieuwe tuin uit België, waar u ook biologisch zaadgoed kunt bestellen, maar de Palmkool zaden heb ik gekregen van een aspirant lid (hartstikke lief) en daarbij een zelfgemaakt hart. Meteen ingezaaid en nu geduldig afwachten.

Op het land staan nu overal bamboe stokken, daartussen is gepoot of gezaaid en omdat dit nog niet te zien is dienen ze als waarschuwing daar niet te lopen.

Wat er nog meer is gebeurd deze week…

 

Behalve een nieuwe kas zijn er nog meer nieuwe dingen. Het was natuurlijk de bedoeling om met de open dag eind april ook het bord van de tuin te onthullen. Maar u weet het al, er is zo veel wat er deze tijd niet doorgaat, dit helaas ook niet. Dus heb ik besloten om het er zonder veel poespas neer te zetten zodat u meteen weet waar op de Hooistraat u moet zijn als u wilt komen om te kijken. Het Bord Bij deze, zo ziet het bord eruit. Jan heeft meteen naast het bord een poort gemaakt, want daar is de officiële ingang. Dus niet daar waar de slagboom staat en het IBN-bord.

 Help mee, houd het bos en uw leefomgeving schoon

Helaas is het bij het IBN op de Hoooistraat een stukje stiller nadat alle medewerkers die in de risicogroep zitten, naar huis zijn gestuurd. Ik hoop dat het goed met ze gaat en ze gezond blijven. Omdat dit de mensen zijn die elke dag de bossen ingaan om het vuilnis dat daar achter gelaten wordt op te ruimen, komt ook dat onder druk te staan. Gelukkig zijn er nog wel mensen die de taken overnemen. Daarom een oproep. Ga tijdens het luchtje scheppen in uw eigen omgeving of de bossen in de buurt Ploggen: hardlopen met een plastic zak en dan de troep opruimen. Wandelen kan natuurlijk ook. Er blijkt namelijk dat er een nieuwe trend ontstaat; drive through and throw it out the window. Overal vind je de resten van o.a. het Foodcourt. En als je al dat plastic verpakkingsmateriaal ziet liggen, word je er moedeloos van. Kan dat nu niet in eerste instantie van materiaal gemaakt worden dat biologisch snel afbreekbaar is? En lieve gebruikers zouden jullie het dan ook nog in een prullenbak willen doen of mee naar huis nemen?

Onzekere tijden

Ja, ik probeer het zoveel mogelijk te vermijden om het hier over de Corona-crisis te hebben, maar ook ik kan er natuurlijk niet omheen. Omdat het voor veel mensen niet duidelijk is wat er tijdens en na deze crisis met hun inkomen gebeurt en of dat nog het zelfde zal zijn, ga ik de abonnementsvorm iets veranderen. Middels een incasso overeenkomst voor 8 maanden kan het abonnement ook maandelijks betaald worden. Ondanks dat het als vervanging van uw maandelijkse uitgaven voor groente, kruiden en een deel fruit is, kan het toch een hap uit het budget zijn. Tenslotte u betaald uw boodschappen ook niet 8 maanden alvast vooruit.  En ondanks dat u zoveel mogelijk thuis moet blijven kunt u uw boodschappen voor een deel ook op de pluktuin doen. Ruimte genoeg en als het toch iets te druk is staat er een bankje waar u kunt wachten. Zo kunt u het aangename (een frisse neus halen) met het nuttige (de boodschappen) combineren.