© Hans van Alebeek Brabants Dagblad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het Brabants Dagblad

 

interview met BD

Op 14 maart werd het interview dat ik heb gegeven aan het Brabants Dagblad gepubliceerd. Hierop heb ik heel veel lieve reacties gekregen en, ook heel leuk, de eerste abonnees hebben zich ingeschreven. Het was  gezellig druk met mensen die langs kwamen voor een praatje. Niet iedereen tegelijk , zodat er nooit teveel mensen aanwezig waren. Er waren  mensen die wat meer informatie kwamen vragen over hoe dat dan werkte “dat plukken” en wanneer dan. Nou, dan hier ook nog wat uitleg.

Hoe het abonnement werkt.

Wanneer iemand abonnee wordt dan meldt hij/zij zich aan middels het inschrijfformulier dat u hier kunt vinden. Onder de knop ‘aanmelden’ op die pagina staat het ook bankrekeningnummer. Via een mail krijgen de abonnees bericht over waar, wat en hoe er geplukt kan worden. Op het bord bij de ingang van de pluktuin (vanaf Uden gezien de tweede ingang, de eerste is van IBN) staan de openingstijden.  Ikzelf hoef natuurlijk niet altijd aanwezig te zijn als er geplukt wordt. En er komt een platte grond met uitleg wat waar staat. lijkt me wel zo makkelijk met 26 verschillenden vakken naast het fruit tuintje en de kruiden.

Het oogsten

Omdat we nu extra voorzichtig moeten zijn, vraag ik u om uw eigen mesje mee te nemen voor het oogsten en vergeet geen tas mee te nemen. Er komt, zodra er geplukt kan worden, ook een recepten knop op deze website waar recepten komen te staan die gemaakt kunnen worden met de betreffende groenten, kruiden en fruit. Als er mensen van de IBN op het terrein aanwezig zijn en/of ik, dan staat er naast de middelste schaftwagen ook altijd een container met water en handzeep. Denkt u zelf ook aan de afstand van 1,5 meter?

Wat er verder op de tuin aan nieuws is

In het vak oud en nu staan de peterselie erwten : Dit is een zeldzame doperwt met ongewone decoratieve ranken. De jonge scheutjes lijken op peterselie en kunnen rauw gebruikt worden in salades en hebben een zoete erwtensmaak. De erwtjes kunnen geoogst en gegeten worden als gewone doperwten. ze zijn zoals alles in het vak oud en nieuw probeersels om even aan te proeven . Hopelijk is het mogelijk tegen de tijd dat ze rijp  om op  een zaterdag als een proeverij ze klaar te maken zodat degene die belangstelling hebben ze kunnen proeven. Maar we wachten af. Ook de Yacon wortels zijn gepoot . Voor hun  geld het zelfde . Deze  worden pas voor de eerst nachtvorst geoogst. Peterselie platte en krul en ook bieslook zijn geplant. en veel groentes gezaaid . De aardbeien hebben hun eerste bloemen. De rabarber gaat goed en de eerste bessen hangen nog groen in de struiken. Savooiekool en spitskool in  de grond

Droog

Het zal niemand ontgaan zijn maar na de hoosbuien deze winter hebben we geen noemenswaardige regen gehad. Dus duimen dat er deze week regen komt. Alle voertuigen die op de Hooistraat langs rijden zorgen voor stofwolken.  Hoe zwaarder het voertuig of sneller  hoe meer stof wolken en als die het niet doen dan zorgt de wind er wel voor. Zoveel zon zorgt er wel voor dat als je de planten water geeft je,je eigen regenboog creëerd. En dat is stiekem ook wel leuk. Maar liever was het me dat het eens flink ging regenen. Om niet altijd zoveel water te moeten geven heb ik besloten te gaan mulchen.

Vlasstrooisel als bodembedekker voor moestuin

Dit vlasstrooisel bestaat uit 100% vlas dat geschikt is voor de biologische landbouw.  Souman-Agro  is de leverancier Deze bodembedekker wordt  gebruikt in de moestuin om het onkruid te weren, en om bodem uitdroging te voorkomen tijdens de warme zomermaanden. Het vlas beschermt de bodem tegen de wind en zon waardoor de bodem beter vocht vasthoud. Zo kunnen  groenten en kruiden zich veel beter ontwikkelen en hebben minder last van droogte. Bovendien verrijkt vlasstrooisel de bodem met organische stof wat de groei van planten zal stimuleren. Altijd wel even op de stikstof letten, composteren vraagt nu eenmaal ook stikstof.

Nog een reden om voor vlas te kiezen

Voor  aardbeien of tomatenplanten  is vlas of hennepstrooisel ideaal als bodembedekking! Deze weerkaatst namelijk het zonlicht waardoor je vruchten zowel langs de bovenkant als de onderkant goed kleur krijgen en rijpen. Ook hebben de vochtregulerende eigenschappen van vlas een gunstig effect op de planten. Niet alle grond  zal bedekt worden dat is me te duur en te veel werk  maar er zullen een aantal vakken waar de uitdroging het meest voorkomt met vlas bedekt worden.. Even wat extra werk maar ik hoop dat ik er van de zomer wel voordeel aan zal hebben.