Halverwege de zomer

Het is alweer midden in de zomer en ik ben druk bezig de wintergroenten te planten, maar daar ga ik nog niet op in, dat komt wel tegen die tijd.  Nu komen de echte zomergroenten zoals de courgettes en natuurlijk de bonen. Door het andere weer deze zomer zijn de tweede lading bonen bijna zo hoog als de eerste, terwijl ze toch enkele weken later zijn geplant. De courgettes zijn zo populair dat ze nauwelijks de tijd krijgen om na te groeien maar uit ervaring weet ik dat je ze eind van de zomer niet meer kunt zien voorlopig.  De rode strikjes zijn als waarschuwing bedoeld; daar zit het ijzerdraad, zodat mijn abonnees zich niet onthoofden.

Insecten op de tuin

Mijn motivatie om de opleiding te beginnen (zie de link). Heel leuk om te zien dat er zoveel zijn. Sommige vind ik veel minder leuk dan anderen, maar ja die vraag ik ook niet naar hun mening over mij. De andere overigens ook niet. Over de variatie blijf ik me verbazen. Bij de courgettes zie ik zelf vrij grote libellen. Daar dacht ik van dat ze tenminste water nodig hebben en dat is er niet echt (mijn sproeiers niet meegerekend dan). Veel sprinkhanen en een hele verscheidenheid aan kevers en vlinders. Het vosje het meest. maar ook de rups van de Koninginnenpage. Dit keer een heel dikke grote op de muskaatsalie. Overigens heel veel langpoot spinnen die het liefst over je heen lopen en op mijn hoed meeliften. Gillen doe ik al lang niet meer maar echt gezellig dit soort bezoek…. Afijn, ik stoor ze dan ook behoorlijk met mijn uitrukken van bijkruid en daar leven ze dus tussen.

Kruiden

Er zijn verschillende kruiden op de tuin te vinden, behalve de bijkruiden die ook heel gezond kunnen zijn, neem bijvoorbeeld de Canadese fijnstraal en de zomerpostelein die heel goed voor je darmen is en inderdaad familie van de winterpostelein. Behalve de wat bekendere is daar links onder de uienboom (als hij wat ouder is; nu wat meer een takje) die heel zacht naar uien smaakt en het olijfkruid rechts boven dat heel lekker ruikt naar en u raadt het al… Links de muskaatsalie met 1 enthousiaste eter die later vlinder wordt. Als u meer wilt weten over de kruiden van de Pluktuin dan kom een keer langs, altijd welkom.


De open dag

Het was gezellig tijdens de open dag. Verschillende abonnees hadden ook  wat lekkers gemaakt  en de tafel was gedekt. Er was soep. Het voedselbos Nistelrode was er met theekruiden en ander info. Ik heb verschillende rondleidingen gegeven en er waren  2  abonnees die informatie gaven over en het gebruik van wildpluk,  kruiden en groenten. Ook hebben we alvast afscheid genomen van Mathieu die volgend schooljaar een opleiding gaat volgen tot stadsboer zeer waarschijnlijk in België, maar misschien toch nog op de Warmonderhof. Heel erg bedankt voor je inzet voor de Pluktuin,  bedankt en succes!

DOMDOMDOM

Ja en dan vergeet je je berichten op nieuws te zetten en dan blijven ze op uncategrozied staan en kunt u ze niet lezen. Het is dus oud nieuw nieuws dat nu juist gecategoriseerd onder nieuws staat. Volgt u het nog? Maar alsnog te lezen wat er in de Lente en de vroege zomer op de tuin is gebeurd en het is nu toch bijna vakantie voor de meesten dus leesvoer zat!