Afsluiting van 2021

Bij de start van het nieuwe seizoen kijken we even terug op de afsluiting van het oude seizoen en dat hebben we in 2021 gedaan met de cadeautjesmarkt op 4 december 2021. Ondanks dat we ongeveer 2,5 uur droog weer hadden. Er waren zo’n 10 standhouders die op deze markt hun zelfgemaakte spullen verkochten. Eetbare; zoals heerlijke geitenkaas, jam, broodjes  en ook de schapenkaas van boer in natuur. Maar ook erg mooie zelf gemaakte spullen; gevilt, beschilderd en nieuwe zaken kaarsen gemaakt van oude kaarsen. Eigenlijk te veel om op te noemen. Afijn, het was mooi en ondanks het slechte weer waren ze er toch en vanuit hier nogmaals mijn dank daarvoor. Met de belofte dat dit herhaalt zou worden maar dan bij beter weer hebben we afscheid genomen. En beloftes maken schuld. Dus bij deze de tweede cadeautjes markt:

De officiële opening van het plukseizoen 2022 op zaterdag 7 mei open dag op de Pluktuin en de cadeautjes markt

van 11.00- tot 16.00  op de hooistraat in Uden

Voor degene die zelf producten maken eetbaar of niet kunnen zich via [email protected] opgeven. Geen tweedehands spullen wel van tweedehands nieuw gemaakt. Of wilt u aandacht vragen voor cursussen workshops  die u geeft, uw mensen/of milieu vriendelijke organisatie, ook dan welkom. De kosten zijn 25 euro die u terug krijgt als u ook daadwerkelijk komt. Dus eigenlijk niets. Ook is er geen entree verschuldigd.  Dus bent u nog op zoek naar een origineel Moederdag cadeautje of alvast een Vaderdag cadeau, kom dan langs. Ook als u zelf een cadeautje verdient of een iets bijzonder lekkers en zelfgemaakt wilt eten. Bovendien draagt u dan zonder verdere moeite bij aan een kleinere voetafdruk. U helpt hobbyisten aan geld om nog meer van hun prachtige/ lekkere spullen te maken, leert de Pluktuin kennen en heeft een uniek lokaal cadeautje dat is dus een win, win, win, win situatie

De inofficiële opening het nieuwe plukseizoen

Die gaat naadloos over in de afsluiting van het oude seizoen en is al vroeg gestart eerst met het afgraven van de grond in de witte kas. Omdat er vorig jaar de gevreesde tomaten en aardappelziekte fytoftora in de kas waren, wilde ik geen risico meer nemen. Daarom deze actie met hulp van vrijwilligers daarna de grond opgevuld met Orgapower van van Berkel . Dat is een biologische compost, voor meer informatie kun je op de link klikken. Ook is er een deel van de grond afgedekt met karton en stro om de onkruiddruk te verminderen en de grond te verbeteren.

De overige grond bewerking

Helaas zag ik dit jaar voor mij geen andere optie dan een keer de grond om te ploegen. Dit omdat het land aan het vergrassen was. Gelukkig gebeurde dat niet al te diep (20cm) en voordat is gebeurd kwam er eerst een laag biologische champignonmest op. Het ploegen gebeurde met hulp van de Stofvreters die met een oude niet zo zware tractoren de bewerkingen uitvoeren.

Natuurlijk zit er ook het een een ander in de grond ondertussen. Zo komen peulen, erwten en kapucijners al op. Evenals de spinazie. Er zitten tot grote vreugde van een van de vrijwilligers  plantjes van de koolrabi wit en paars, maar ook de spitskool rood en wit in de grond en natuurlijk afgedekt tegen de koolwitjes.  Dit seizoen heb ik grote hulp gehad bij het planten van de rode potuitjes en dat waren er toch zo’n 3780 die ze er in 2 uurtjes ingezet hebben. Ben er nog steeds  onder de indruk van.  Zoals er gezegd wordt na gedane arbeid is het goed rusten zelf op de afgedekte composthoop . Het was ook een heerlijk zonnetje die dag.

De bedoeling was om de dag daarna de tuinbonen, die ondertussen ook al lang geen bonen maar plantjes zijn, in het bonen vak te zetten. Maar ja toen begon het te vriezen en te sneeuwen dus dat schuif ik maar iets verder vooruit. Nu maar hopen dat dit niet al te lang meer duurt. Dan kunnen de plantjes flink groeien en het plukseizoen van start gaan. Abonnees krijgen dan een mailtje waar wat te oogsten is.

En O ja, natuurlijk bent u ook altijd welkom op de pluktuin voor informatie, gewoon een praatje of een kop koffie en/of thee, even in de tuin zitten, en keertje mee te tuinieren. Daar hoef je geen abonnee voor te zijn.