De kruidentuin van de pluktuin

(Er komt nog meer informatie maar dan heeft u alvast wat informatie)

In de pluktuin Uden is een kruidentuin en terwijl ik dit schrijf hebben we 61 kruiden geregistreerd. Het leuke is dat we al doende ook zelf weer nieuwe dingen ontdekken over kruiden waar we van dachten ‘die kennen we’.  Heeft u nu behoefte aan een tinctuur of zalf van deze kruiden neem dan contact op met Tineke Tielman. Zij kan u daaraan helpen door ze te maken, maar omdat het voor met name zalven belangrijk is dat het vers is, heeft ze nooit veel op voorraad en maakt ze die op bestelling. Wilt u advies over het gebruik van de kruiden in de pluktuin dan is ze er meestal op de woensdagochtend. Ook niet abonnees zijn welkom.

M= medisch T =Thee en K = keuken

A

Agrimonie – Agrimonia eupatoria                                                               m, t

Gebruik het blad en de bloemtoppen voor thee (verwijder zaaddozen).

Tinctuur van Agrimonie versterkt het immuunsysteem (kinderen!).

Niet gebruiken bij zwangerschap.

 

B

Basilicum – Ocimum basilicum                                                                    k, t

Basilicum is een bekend keukenkruid en voegt in thee een verwarmend element toe.

Het wekt de eetlust en is krampstillend (spijsvertering).

Voor thee, in tomatengerechten, salades en basilicumwijn.

 

Bergkorenbloem – Centaurea montana                                                      k, t

(foto zodra hij weer bloeit)            Gebruik de bloemblaadjes ter versiering, bijvoorbeeld in salade.

Bergsteentijm – Calamintha nepeta                                                           k, t

Dit is bekend kruid in Turkije en op Sardinië.

Het geeft een frisse pit aan champignons en in kruidenboter.

Fris-pittig ook voor thee.

 

Bergthee, Griekse/ IJzerkruid – Syderitis syriaca                                       t

Bergthee groeit op de Balkan, vooral boven de 1500 meter.

Gebruik het blad en de bloemtoppen voor thee.

In vroeger tijden stond dit kruid bekend als bruikbaar bij allerlei ontstekingen; specifiek bij verkoudheid, astma en bronchitis en bij spijsverteringsproblemen. Men dacht dat het verder nog werkte tegen pijn en stress.

Recent onderzoek maakt inzichtelijk dat Bergthee rijk is aan vele bioactieve stoffen die op een breed vlak werkzaam zijn:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7464829/

Bieslook – Allium schoenoprasum                                                             k

Dit fantastische plantje uit de uienfamilie is natuurlijk ruimschoots bekend.

Gebruik het ook; er staat ruim voldoende in de kruidentuin!

 

Bloedzuring – Rumex sanguineus                                                               k

Gebruik het jonge blad in salades, iets ouder blad kan in een wokschotel, soep of stamppot verwerkt worden.

Bloedzuring bevat een zeer rijk palet aan vitaminen en mineralen. Bloedzuring bevat

minder oxalaten dan veldzuring en is dus veiliger wat betreft risico op botontkalking.

 

Bonenkruid – Satureja montana                                                                  k

Gebruik Bonenkruid in marinades en laat meestoven in vlees- en bonengerechten

Dit maakt zo’n zware maaltijd lichter verteerbaar.

Citroenbonenkruid heeft een net iets andere smaak. Proef maar!

Brunel

C

Citroenmelisse – Melissa officinalis                                                            k, m, t

Melisse werkt kalmerend en krampstillend (spijsvertering & wanneer je tegen een menstruatie aanhangt), uitwendig bij koortslip.

Gebruik Melisse in thee, ijsthee, salades, jams, cake, op vlees- en eiergerechten,  in

kruidensauzen en likeur. Dit fragiele kruidje niet meekoken, zodat smaak en aroma

behouden blijven.

 

Citroenverbena – Lippia citriodora                                                              k, m, t

Gebruik dit fantastisch geurende kruid in cake, crème brulée, quiche, cocktails en thee.

Citroenverbena of Verveine werkt kalmerend, krampstillend en bevordert de spijsvertering.

In de koudere periode van het jaar zul je de Citroenverbena in de kruidentuin niet vinden; het is vorstgevoelig en overwintert op een veiliger plek.

 

Colaplant/ Citroenkruid – Artemisia abrotanum

Hang een tak gedroogd kruid in de kast tegen motten!

 

 

Currykruid/ Kerrieplant/ Strobloem – Helichrysum italicum                                           k

Kook Currykruid kort mee en verwijder het voor het eten.

In soepen, sauzen en wokgerechten.

Etherische olie van Helichrisum heeft een breed werkingsgebied!

 

D

Dragon, Franse – Artemisia dranunculus                                                    k

Eetlust opwekkend, wordt in de Franse keuken veel toegepast.

Het blad heeft een lekker zoetje (anijsachtig) en is in een tuinkruidenmengsel

in allerlei gerechten een smakelijke toevoeging. Meng bijvoorbeeld in de verhouding

bieslook, peterselie, kervel, dragon en selderij = 4 : 4 : 1 : 1 : 1

 

Dragon, Mexicaanse – Tagetes lucida                                                         k, m, t

De smaak is verwant aan Franse Dragon, maar intenser met langere nasmaak.

Beide dragons zijn geen familie(!), maar in recepten redelijk uitwisselbaar.

Gebruik het blad in salades, kruidenboter, sauzen, soep, vlees- en visgerechten.

Gedroogd in thee kalmeert het de maag en zou het een licht psychedelisch werken.

(Vandaar de naam : lucida, de Huichol-indianen roken het bij ceremoniën en we hebben

zelf de ervaring dat we er nogal stevig van gaan dromen! ).

Mexicaanse Dragon heeft verder een bloeddrukverlagende werking (Let hierop in

combinatie met bloeddrukmedicatie!).

 

Dropplant – Agastache foeniculum                                                            k, t

Het blad (en de bloempjes) zijn eetbaar; de kleine bloempjes zijn leuk als versiering in

een salade. Het is goede theeplant Gebruik de Dropplant ook in kruidige stoofschotels, in

pannenkoeken, brood, in desserts en gebak.

 

Duizendblad – Achillea millefolium                                                             k, m, t

Het jonge blad is lekker in salades, alle bovengrondse delen kunnen in de thee

Duizendblad is rijk aan mineralen (K, N, Ca, P), organische zuren, bitters en looistoffen

Als tinctuur: reguleert hormoonschommelingen, kalmeert zenuwstelsel en spijsvertering

Uitwendig: bloedstelpend; kneus het blad en druk het op de wond (Gebruik hiervoor

schoon blad!)

Je kunt van Duizendblad ook een kompres maken voor op wonden, zweren en aambeien

en op de lever voor leverondersteuning. (Duizendblad is een bitterkruid!)

E

Engelwortel, Grote – Angelica archangelica                                              k, m, t

Van de Engelwortel worden de zaden en de gedroogde, verhakselde wortel voor thee

gebruikt (met mate in gemengde thee, vanwege de overheersende smaak!). De stengel

werd wel gekonfijt als lekkernij. Maar let op, want de Engelwortel is fototoxisch;

aanraken kan in combinatie met zonlicht flinke brandblaren veroorzaken.

Engelwortel heeft een lange bekendheid vanwege zijn kalmerende werking op de

spijsvertering (maag en darmen), ook met een psychosomatische of hormonale

achtergrond.

Zaad en wortel worden gebruikt bij de bereiding van likeur en tinctuur.

Tinctuur niet gebruiken tijdens zwangerschap en niet gebruiken bij (een neiging tot)

diabetes.

G

Gember, Japanse                   Zingiber mioga                                             k, m

Dit is een winterharde variant; een broertje van de Zingiber officinale die we meestal in

het winkelschap vinden.

Van dit kruid worden de jonge scheuten en ook de bloemknoppen geoogst en verwerkt

zoals de ‘gewone’ gember. De smaak is milder. Gebruik niet de wortelknollen; die zijn

licht giftig!

In Japan wordt deze gember geprezen om zijn stimulerende werking op de

bloedcirculatie en zijn versterkende werking op het immuunsysteem.

Geen wetenschappelijk onderzoek bekend.

 

Goudsbloem                          Calendula officinalis                                    k, m, t

Goudsbloem is vreemd genoeg haast bekender onder zijn Latijnse naam: Calendula.

Dat geeft direct aan dat dit kruid in eerste instantie gekweekt wordt vanwege de

medicinale kwaliteiten. Het is zuiverend en helend voor de huid (zowel in- als uitwendig),

werkt preventief bij opkomende verkoudheden, stimuleert de spijsvertering en de lever.

Daarnaast zijn de oranje blaadjes natuurlijk een vrolijke noot in sla of andere gerechten.

De hele bloemen (zonder steel) kunnen in de thee.

Van de oranje lintblaadjes maken we tinctuur, goudsbloemolie en zalf.

 

Heemst, Echte/ Witte Malva                        Althaea officinalis                             m, t

Heemst is een direct zusje van de stokroos, uit de kaasjeskruidfamilie.

Ze bevat veel slijmstoffen in zowel de bloemen als de wortel. Deze hebben een zeer

verzachtende werking op geïrriteerde huid en slijmvliezen en zijn dus goed inzetbaar bij

verkoudheid, droge hoest, een zere keel en een ruwe huid. Daarnaast verhoogt Heemst de

fagocytose-activiteit (afweer pathogenen).

Vroeger werd van de Heemstwortel een bijtring geknoopt voor kinderen die last hadden

van doorkomende tandjes.

We gebruiken de wortel, blad en bloemen voor thee en crème.

Tinctuur wordt gemaakt van de wortel en siroop ook. Gebruik de siroop als medicament;

suiker is geen voedingsmiddel!

De slijmstoffen trekken zonder verhitting prima uit de wortel; gewoon 1,5 uur in water

wegzetten.

H

Hartgespan

 

Hysop                                     Hyssopus officinalis                                      k, m, t

Hysop is al een lang bekend geneeskrachtig kruid; zelfs in de bijbel wordt Hysop al

genoemd, met name in verband met zijn reinigende kwaliteiten. Hysop is een goed kruid

bij verkoudheid met een droge, diepe hoest, benauwdheid, astma, bronchitis en

longontsteking. Hysop werkt ontkrampend, wekt de eetlust, activeert, stimuleert darmen

en lever.

Hysop past in recepten waarin ook Tijm en Oregano gebruikt worden. En je kunt Hysop in

de thee gebruiken, vooral bij verkoudheid. Lekker in combinatie met een lepeltje honing.

 

K

Kaardenbol                            Dipsacus fullonum                                       m

Kaardenbol is een indrukwekkende verschijning met z’n stekelige bladeren, z’n water-

opvangsysteem en de prachtige zaaddozen die in de winter als kleine egeltjes een interessante voedselvoorraad vormen voor Puttertjes.

Kaardenbol is vooral medicinaal interessant; tinctuur van de wortel van de eerstejaars plant (rozet) wordt ingezet bij de ziekte van Lyme.

 

Kaasjeskruid                          Malva sylvestris                                            k, m, t

De bloemen van Kaasjeskruid zijn prachtig in salades en als versiering op het bord. In de

thee worden bloemen en de bovenste bladeren gebruikt. Het helpt goed bij verkoudheid

om slijm af te voeren. Kaasjeskruid werkt eigenlijk op alle slijmvliezen en de huid

verzachtend en ontstekingsremmend. Als Kaasjeskruid wordt gemacereerd (getrokken) in

olie, krijg je een olie die zeer geschikt is voor gebruik bij de zeer gevoelige huid.

 

Komkommerkruid/ Bernagie           Borago officinalis                              k, m

De bloemetjes van het Komkommerkruid zijn een mooie versiering van een salade of

een drankje. Ook jonge blaadjes kun je eten. Pas op met ouder blad; dat bevat een

grote hoeveelheid PA’s (pyrrolizidine-alkaloïden) waardoor het ernstige schade aan de

lever kan veroorzaken.

Uit de zaden wordt olie gewonnen (Borage-olie). Deze olie bevat een bijzonder omega6–

vetzuur, namelijk gammalinoleenzuur (GLA). GLA ondersteunt de gezondheid van huid,

bloedvaten, gewrichten en botten, bevordert een normale en regelmatige vrouwelijke

cyclus, is goed voor zenuwweefsel, bevordert een normale celdeling en is gunstig voor de

geestelijke balans. GLA is ook goed voor het in stand houden van een normale bloeddruk

en een gezonde cholesterolspiegel en GLA ondersteunt het afweersysteem.

Teunisbloemolie en borage-olie zijn twee goede bronnen van gammalinoleenzuur.

 

Koninginnekruid/ Leverkruid          Eupatorium cannabium                   m

Dit kruid staat van oudsher bekend als ondersteunend voor de lever, galvormend en

diuretisch en daarmee heeft het ook een bloedzuiverende werking. In dierproeven heeft

Koninginnekruid zich bewezen, maar het is bij gebruik door mensen niet voldoende

onderzocht. Werkzame delen: met name de wortel. Omdat het een (beperkte)

hoeveelheid PA’s bevat, valt de keuze voor leverondersteuning meestal anders uit:

Mariadistel, Paardebloem, Artisjok of Kurkuma zijn klinisch bewezen sterke alternatieven.

Voor de Pluktuin is het een fantastische bijenplant.

 

Koriander                               Coriandrum sativum                                     k

Koriander is een veelgebruikt kruid (blad en zaad) in met name de Indiase en Arabische keuken. Bijzonder is, dat de smaak ervan nogal divers wordt gewaardeerd. Mensen vinden het óf heerlijk, óf naar zeep smakend en dus onbruikbaar voor de keuken. Het schijnt genetische bepaald te zijn hoe dit uitvalt.

Koriander ondersteunt de spijsvertering. Het is maagversterkend, ontkrampend en windverdrijvend…

 

Koriander, Vietnamese –       Persicaria odorata                                       k

De Vietnamese Koriander heeft een intense koriander smaak, maar dan veel(!) pittiger. Vietnamese koriander wordt gebruikt in de Zuidoost-Aziatische keuken in soepen, vlees- en noedelgerechten. Het is een eetbare niet winterharde vaste plant, die binnen moet overwinteren.

In Zuidoost-Azië wordt de plant ook medicinaal ingezet tegen slangenbeten, ringworm en meer. Zowel inwendig als uitwendig.

Niet bij zwangerschap.

Laurier                                   Prunus laurocerasus                                     k

 

Lavendel                                Lavendula officinalis                                    k, m, t

 

Look, gele                              Allium flavum                                               k

 

Maggikruid/ Lavas                Levesticum officinale                                   k

 

Malrove                                 Marrubium vulgare                                      m

 

Marjolein/ Majoraan            Oreganum majorana                                    k, t

 

Munt, Marokkaanse/ Kruizemunt               Mentha spicata                     k, t

Ananasmunt              Mentha suaveolens                                      t

Bergmunt                  Pycnanthemun muticum                             t

Pepermunt                 Mentha piperita                                            t

 

Munt, Peruaanse zwarte/ Citroenafrikaantje – Tagetes minuta               k, t

Ook wel: huacatay munt: wordt in Peru verwerkt in allerlei gerechten. Vermalen tot pasta

of een takje in een cocktail. De smaak is munt met een vleugje basilicum en koriander.

Toepasbaar in allerlei gerechten en in thee. Probeer het uit.

 

Oregano                                 Oreganum vulgare                                       k

 

Peterselie, krul- en platte    Petroselinum crispum                                  k

 

Pimpernel, Rode                   Sanguisorba officinalis                                 k, m

 

Rozemarijn                            Rosmarinus officinale (tot 2017)                k, m, t

Salvia rosmarinus

 

Salie, Echte                            Salvia officinalis                                           k, m, t

 

Roodbladige Salie     Salvia officinalis                                           k, m, t

 

 

Veldsalie                    Salvia pratensis

 

 

 

Scharlei/ Muskaatsalie        Salvia sclarea                                               k, m

 

Shiso/ Japanse basilicum     Perilla frutescens                                          k

 

Sint Janskruid                        Hypericum perforatum                                 m

 

Spoorbloem/ Rode Valeriaan          Centranthus rubur Coccineus          k

 

 

 

Tijm                                        Thymus vulgaris                                           k, m, t

Citroentijm                Thymus citriodorus                                      k

Sinaasappeltijm        Thymus vulgare ‘Orange’                             k

 

Toorts                                     Verbascum thapsus                                      m, t

 

 

Venkel, bronzen                    Foeniculum vulgare ‘Giant Bronze’             m, t

 

Vrouwenmantel                    Alchemilla mollis                                         m, t

 

 

 

IJzerhard                                Verbena officinalis                                        m

 

Zijdeplant, Rode                   Asclepias incarnata                                      m

 

Zilverkaars                             Cimicifuga racemosa                                   m

 

Zoethout                                Glycyrrhiza glabra                                        m, t

 

Zomeralsem                          Artemisia annua                                           m

 

Zonnehoed, Rode                  Echinacea purpurea                                     m